archiWEB 3.0

Syndicate content
Updated: 1 hour 12 min ago

X Premis AJAC

29 September, 2017 - 08:57

La demarcación de Girona del Colegio de Arquitectos de Cataluña acoge la exposición itinerante de los X Premis AJAC  de jóvenes arquitectos comisariada por Jordi Quetglas Campmany y Alba Sánchez-Fortún Mateu. Paralelamente a las exposiciones tendrá lugar “Inexperiències”, un ciclo de conferencias que abre las exposiciones, donde algunos los premiados explica cuál ha sido su (in)experiencia en la primera época de su práctica profesional. Los proyectos premiados en la décima edición de los Premis AJAC por categoría han sido:
Obra nueva / rehabilitación. Obra realizada. Jurado: Xavier Ros, Alberto Veiga y Stephen Batas.
– Habitar una nueva sombra, Casa IV,  de Mesura (Benjamin Iborra , Jordi Espinet, Carlos Dimas, Carmona y Marcos Parera).

– About-a-void de Estel Ortega y David Pozo Van den Bossche.

http://tectonicablog.com/wp-content/uploads/2017/09/mesura-iv-house-casa... 300w, http://tectonicablog.com/wp-content/uploads/2017/09/mesura-iv-house-casa... 768w, http://tectonicablog.com/wp-content/uploads/2017/09/mesura-iv-house-casa... 1080w" sizes="(max-width: 640px) 100vw, 640px" />Habitar una nueva sombra, Casa IV en Elche de Mesura. 

read more

Nicolas Dorval-Bory

29 September, 2017 - 08:15
Nicolas Dorval-Bory
san riemo . berlin Nicolas Dorval-Bory Architectes Entry for San Riemo co-operative housing open competition. _

Kessler

29 September, 2017 - 04:15
Kessler
family houses . Maishofen Architektur Kessler . photos: © Ditz Fejer Two-family houses in Maishofen, near Salzburg. _

OMA

29 September, 2017 - 01:33
OMA
MPavilion 2017 . Melbourne OMA MPavilion 2017 and Hall for Hull ready to open next week. _ Una publicación compartida por MPavilion (@mpavilion) el 4 de Sep de 2017 a la(s) 2:30 PDT · Pezo von Ellrichshausen . Hall for Hull _

wulf

29 September, 2017 - 01:03
wulf
IMoS TU . Berlin + wulf architekten Wulf architekten awarded a third prize for a new academic building in Berlin. _

Muelle de ferrys Jektvik. Carl-Viggo Hølmebakk

29 September, 2017 - 00:10

http://tectonicablog.com/wp-content/uploads/2017/09/Jektvik_F_11_M-300x1... 300w, http://tectonicablog.com/wp-content/uploads/2017/09/Jektvik_F_11_M-768x5... 768w, http://tectonicablog.com/wp-content/uploads/2017/09/Jektvik_F_11_M-730x4... 730w" sizes="(max-width: 2500px) 100vw, 2500px" />
A pesar del programa informal, el pequeño edificio de servicio en la terminal de ferry de Jektvik es un gran experimento. Además de cumplir algunas funciones muy pragmáticas -una sala de espera y dos salas de descanso- el proyecto resuelve ante todo la transparencia y la construcción y sus consecuencias arquitectónicas. Para ello la pieza se construye de la siguiente forma: Una estructura de aluminio portante, prefabricada, modular con vidrio en fachada. Es decir. que un sistema de fachada SG (“muro cortina”) se ensambla con el exterior desde el interior. Tanto las paredes como el techo tienen esta estructura y las habitaciones presentan superficies de vidrio muy plano. Las unidades de vidrio, que están compuestas de diversas combinaciones de cristal velado y coloreado, dan transparencia y translucidez variable a las habitaciones laterales y al entorno.

read more

Cabin Kvitfjell by Lund Hagem Architects | Detached houses

29 September, 2017 - 00:00

Our design process was inspired by the client’s desire to have “a summer cabin in a winter landscape”. The site is located at one of the highest buildable plots within the Kvitfjell Ski Resort. It has uninterrupted views towards southeast, where the topography drops dramatically. The vegetation consists of birch and pine trees, located along the road and towards southeast. The central part of the plot, which had been previously cleared of vegetation, was also its flattest part. The existing trees created a sort of a filter towards the road and towards the winter resort, further down the mountain. By placing two volumes close to the neighbouring limits, a kind of a courtyard was created. This way, the outdoor spaces could benefit from privacy from the neighbours, while still benefiting from the west/evening sun, during Easter and summer. The main cabin and the annex were built on stilts, raised from the ground, in order to touch the ground in the "lightest" manner possible. To… continue

LaBiennale by Summary | Installations

29 September, 2017 - 00:00

“From the infrastructure for basic services to the structure of open architecture”, Alejandro Aravena (about the SUMMARY’s work). In the 15th edition of the Venice Biennale, Alejandro Aravena invited us to look at new fields of action, projects that intend to improve life quality and stories of success that are worth getting to know. Thus, Samuel Gonçalves, founder of the SUMMARY studio, the youngest studio invited, was selected to present his work “infrastructure-structure-architecture” with the purpose of showing the concept behind his project Gomos System. The Biennale exhibits two infrastructural pieces and a Gomos System piece, so that we can get to know some elements that are part of its core. This installation also includes a table set with two screens that simultaneously play two videos made by Building Pictures. These videos are exclusive of the exhibition and they allow a comparison between the constructive process of the infrastructure as well as the constructive proce… continue