AA NETWORK
0

Reinterpretation of tradition with the use of local materials for a cultural center in a Senegal remote village

Tanaf Cultural Centre - Senegal - Raoul Vecchio Architecture on Architect Africa Live architectafrica.com

 

This is the project for a cultural centre in Tanaff village, at the extreme south of Senegal, by Italian architect Raoul Vecchio, who uses only natural and local materials, to enhance the resources of the territory and preserve the environment.

Tanaf Cultural Centre - Senegal - Raoul Vecchio Architecture on Architect Africa Live architectafrica.com

Through the arrangement of court volumes and a fragmented double cover, the project wants to evoke the perceptions of space and local perspectives. In fact, the arrangement of the volumes follows a classical functional logic of the domestic environments where the training takes place according to hierarchies of people and spaces.

Tanaf Cultural Centre - Senegal - Raoul Vecchio Architecture on Architect Africa Live architectafrica.com

Integration with the natural and anthropic context is one of the characterizing elements of the project. The village is particularly disadvantaged and full of vegetation, in the skyline appear the sheet metal roofing of the shacks or other buildings. The volumes are covered by a broad coverage that intends to integrate itself into the anthropic context, creating a jagged movement, to capture the historical moment with interpretation of precariousness.

Tanaf Cultural Centre - Senegal - Raoul Vecchio Architecture on Architect Africa Live architectafrica.com

About technological concept, the coverage isolates the volumes from direct irradiation, and being detached from the lower volumes creates an air gap that permit the creation of flows of air masses that cool the rooms. The thermal insulation, being a necessity for high temperatures, becomes a technological aspect particularly cared for even on the vertical plane, where a series of wood strips protect against irradiation and sandstorms, creating a shading on the external walls. These are realized through a composition of earth and sand bags, grafted with wire and with wooden joints. The foundation is in stone. The roof structure is made of recycled wood, recovered and treated with linens of local essences to protect it from termites, and a sheet metal finishing come from abandoned buildings.

Tanaf Cultural Centre - Senegal - Raoul Vecchio Architecture on Architect Africa Live architectafrica.com

Architect: Raoul Vecchio
Location: Tanaff, Senegal
Status: On going
Area: 300 m2
Client: Commune de Tanaff

YOU MAY ALSO LIKE

The project consists of the construction of a bridge dam that aims to desalinate the valley of Tanaf, Senegal. Today, it is flooded with tides of Atlantic Ocean that destroy the cultivable fields and contaminate the aquifers, causing one of the highest rates of malnutrition and sub-Saharan disease, as well as determining poverty due to the lack of agricultural activity.

The project aims to create a symbolic architecture that uses only local materials and simple yet innovative technologies, so as to create teaching and development opportunities also on site.

Saving...